HTML

Kedves filmes kollegák, szemle-látogatók!

Ezt a blogot önző módon azért hoztam létre, hogy a Magyar Filmszemle szervezési hiányosságait összegyűjtsük és levonjuk a tanulságokat, majd a blog kivonatát eljutassuk a következő szemle szervezőknek, hogy jövő februárban már jobban érezhessük magunkat a mustrán. Tegnap ért véget a szemle, még friss az élmény, írjátok meg ami fáj, mielőtt még megbékélnétek vele!

Friss topikok

Linkblog

Kedves filmes kollegák, szemle-látogatók!

2010.02.09. 20:39 S:Gergo

Ezt a blogot önző módon azért hoztam létre, hogy a Magyar Filmszemle szervezési hiányosságait összegyűjtsük és levonjuk a tanulságokat, majd a blog kivonatát eljutassuk a következő szemle szervezőknek, hogy jövő februárban már jobban érezhessük magunkat a mustrán. Tegnap ért véget a szemle, még friss az élmény, írjátok meg ami fáj, mielőtt még megbékélnétek vele! 

A részletek:

6 éve minden Filmszemlén részt veszek. Eleinte, mint néző később, mint filmkészítő. Sokáig hallgattam a részvevők és a közönség panaszait a szervezés hiányosságaival kapcsolatban, teljesen egyértelmű volt, hogy bizonyos dolgokon változatni kellene, de eltekintve a különböző helyszín próbálkozásoktól, semmi sem változott: … (Most jönne a panaszáradat, de visszafogom magam,
ezt inkább majd később, a Ti segítségetekkel)

 

Azóta több kicsi/nagy nemzetközi fesztiválon is részt vettem Törökországtól, Kelet-Európán át Spanyolországig, ahol megtapasztaltam, hogy bármilyen körülmények között lehet hangulatos, méltó fesztivált szervezni.

A filmszemlével kapcsolatos hiányosságokkal mindannyin tisztába vagyunk, de sehol egy olyan fórum ahol a nézők a filmkészítők és a sajtó képviselői közösen fejezhetnénk ki a véleményünket, hogy ezzel változtatásra ösztönözzük a szervezőket, ezért kezdeményezem ennek a közös platformnak a létrehozását.

Az idei rendezvényt az újságok szerint 160 millió forint állami támogatásból (pontosítsatok!) rakták össze, hogy összehozzák a szakmát és promotálják itthon és külföldön az éves magyar filmtermést. Bár a vetítések nagy része teltházas volt, mégis elfogadhatatlanul alacsony hatásfokkal működött a rendezvény. Itt a lehetőség, hogy közösen összeblogoljuk, hogyan lehetne eredményesen támogatni a magyar filmkészítést egy fesztivállal, amin a néző és a filmkészítő is szívesen vesz részt!

Sok puffogást hallgattam már végig nézőktől, filmkészítőktől, újságíróktól, külföldi vendégektől, és jómagam is számos elfogadhatatlan körülménnyel szembesültem, mint résztvevő. Sokan azt mondják, hagyjuk ezt, minek panaszkodni, úgy is reménytelen elérni a változtatást.  Én úgy gondolom a szemle egy drága kulturális szolgáltatás, amennyiben elégedetlenek vagyunk a színvonallal, meg kell próbálni közösen hangot adni nemtetszésünknek és esetleges megoldási lehetőségeket javasolni, hogy minél több szempont érvényesülhessen a jövőben. Hátha...

Most, hogy új kuratórium alakult, biztos sok változás lesz a szemle körül is, így alulról szerveződve nagyon is aktuális, hogy kifejtsük a véleményünket, és fejlődésre késztessük a rendezvényt.

Szóval kedves filmemberek, nézők, újságírók, szervezők, stb  kérlek, szóljatok hozzá és soroljátok, soroljátok, soroljátok a hibákat és hiányosságokat, a legkisebb apróságoktól, a nagy strukturális és koncepcionális problémákig.  Ha a hibákon túl, megoldási javaslatotok is lenne, annál jobb, szeretnék minél több változtatási javaslatot is összegyűjteni itt.

Nagyon remélem, hogy alább egy konstruktív kritikai fórum alakul ki, amit majd rendszerezünk, összegzünk és eljuttatunk a szervezőkhöz.

Kérlek, terjesszétek az igét, és küldjétek el  minél több érintetnek a blogot  és linkeljétek  be minden arra érdemes helyen!

Ha gondoljátok akár névtelenül is hozzászólhatok, bár emelné a blog hiteleségét, ha felvállalnátok a véleményetek, én Somogyvári Gergő vagyok, operatőr, dokumentumfilm rendező és még sohasem csináltam blogot.

Ez egy nyitott blog, ha nem csak kommentelni szeretnéd, hanem témát is indítani (pl külön foglalkozni a sajtóval, dokumentumfilmmel, vetítéssel, fesztivál koncepcióval stb, vagy pl nézői, produceri, operatőri stb szempontból vizsgálni a problémákat) írj nekem a szemleszemle@gmail.com címre, küldök meghívót, és akkor szerkesztheted is.


köszi

7 komment

Címkék: kritika film mozi magyar fesztivál szervezés filmszemle mom dokumentumfilm palace zsűri hiányosság rendezvényszervezés nézők producerek mozigépész filmrendezők

A bejegyzés trackback címe:

https://szemleszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr711745162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodzsár István 2010.02.10. 08:26:35

Szia Gergő, Neked mi volt a problémád?

Bodzsár István 2010.02.10. 08:29:06

A kezdeményezést nagyon jónak és hasznosnak gondolom. Nem akarok vitaindítót írni, még korán van kicsit, remélem, megteszik helyettem mások.

Somogyvári Gergő 2010.02.10. 09:27:13

Szia István, Sok problémám és ötletem van, alig tudom magamba tartani, - ezért is jött létre a blog - de már udvariasságból is szeretném nem én kezdeni a sort. Menő lenne ha csak úgy beindulna, ha mégse akkor majd belököm. Addig is kérlek juttasd el a lehetőséget a munkatársaidhoz, vagytok egy páran.

Tökösveréb 2010.02.11. 16:24:06

Nevetséges, hogy a hiperfejlett mozi nem képes arra, hogy az ideális képarányban játssza le a filmeket. Nem egy alkotásnál hiányzott a közeliknél a színészek feje teteje.
A hangosítás is megér egy misét. A nyitófilmnél az elején teljesen elment a hang. Utána pedig folyamatosan váltakozott a hangerősség.
Ahhoz képest, hogy hivatalosan a film kezdete után nem engednek be senkit a terembe, még 15 perces késéssel is jöttek vidáman beszélgető emberek.
A nyakba akasztós belépőkkel ellátott szakmabeliek(így bármire bemehettek ingyen, igaz foglalt hely nélkül) az elsők között telepedtek le a termekben, így gyakran a fizetett belépővel rendelkező nézők helyére csüccsentek, amit nem mindig voltak hajlandóak elhagyni.
A megnyitóünnepségen a kihangosítás borzalmas volt (vagy csak a saját kollégáikat meg nem tisztelő tömeg volt túl hangos).

A legszörnyűbb élmény számomra azonban a hihetetlenül amatőr módon megszervezett záró- és díjátadó ünnepség volt. Arról majd külön hozzászólásban értekezem, mert túl sok mondanivalóm lenne!

S:Gergo 2010.02.11. 16:39:49

@Tökösveréb:
köszi Tökös a hozzászólást! A vetítések körüli technikai mizériák széles tárháza szerintem egy külön topicot is megér, amibe megpróbálom bevonni a vetítések lebonyolítóit is. Furcsa, hogy a filmeket hetekkel a szemle előtt bekérik (legalábbis a doksikat), de tényleges technikai próbát gyakran csak vetítés előtt néhány perccel tartanak.

A nyitó és záró ünnepségnek is csinálok egy külön topicot, oda mehet majd a véleményed!

szirmaimarton 2010.02.16. 14:44:32

Szia Gergő,
ha valamikor, most (az új kuratórium felállásával) lesz arra esély, hogy alapjaiban változzon meg az az avittas, provinciális szemlélet, ami körüllengi a Filmszemle elmúlt sok sok évét. Más kérdés, hogy én nem a hibákat, feszkókat gyűjteném össze, hanem egyfajta best practice csomagot, melyben a jól működő fesztiválok ismérvei lennének ötletelés szintjén összepakolva. Attól mentsem meg minket az isten, hogy ugyenez legyen továbbra is csak jobban. Ha majd egyszer nem egy ötlettelen, gondolatok és állítások nélküli szemle születik, akkor ezek a problémák (szervezés, technika) mind automatikusan megszűnnek létezni. Felelős gazda (szemleigazgató), motivált szervezőcsapat és gondolatok a magyar mozgóképről (film, tv, internet); - mindezek hiányában bárki kezeli a Beta magnót, bárki választja ki a záró helyszínét, ugyanolyan konfúz emlék marad majd ez az egy hét, mint eddig. Egy javaslatcsomagba én is szívesen tenném bele a magamét. Üdv, szm

S:Gergo 2010.02.16. 18:14:27

Szia Marci,

Köszönöm, hogy kommentelsz, szerintem is, (és mindenki szerint is) az alapkoncepció és annak hiánya a szemle igazi problémája. Mégse változik semmi évek, évtizedek óta. A panaszfallal én azt szeretném feltárni, hogy mennyi sebből vérzik a gépezet, és berúgni a motort, hogy induljon el egy nagy strukturális változás.Szemle előtt tanács adás, szemle után kritika.
Nagyon örülnék egy alulról szerveződő javaslatcsomagnak, és bízom benne, hogy az új kuratórium nyitott a változtatásra.
A gondom csak az hogy én se, te sem vagy rendezvényszervező. Tudjuk milyen egy jó és milyen egy rossz fesztivál, de a kivitelezésről csak elképzeléseink vannak. Én ezért gondolom, hogy az online és egyesített panaszáradattal és a nyílt ötleteléssel ösztönözni kell a kuratóriumot, hogy mihamarabb álljon fel egy új fesztiválszervező bizottság,felelős igazgatóval, akik figyelembe véve az eddigi negatív tapasztalatokat, javaslatokat megvizsgálnak néhány jól működő rendezvényt, ój koncepciót dolgoznak ki és ezáltal új alapokra helyezik az egész mustrát.
Az ötlet szuper, ha gondolod nyithatunk egy új posztot amibe csak a Javaslat-csomaghoz gyűjtünk ötleteket. De lehet, h előbb azt kéne közösen meghatározni, hogy mi legyen az új fesztivál-koncepció csak az után jöhet, hogy ezt hogyan lehet kivitelezni.Csak hogy kiderüljön mi az igény. Vagy van más ötleted?
süti beállítások módosítása