HTML

Kedves filmes kollegák, szemle-látogatók!

Ezt a blogot önző módon azért hoztam létre, hogy a Magyar Filmszemle szervezési hiányosságait összegyűjtsük és levonjuk a tanulságokat, majd a blog kivonatát eljutassuk a következő szemle szervezőknek, hogy jövő februárban már jobban érezhessük magunkat a mustrán. Tegnap ért véget a szemle, még friss az élmény, írjátok meg ami fáj, mielőtt még megbékélnétek vele!

Friss topikok

Linkblog

DROPOUT: Vetítések körüli technikai problémák

2010.02.11. 16:53 S:Gergo

Tökösveréb belecsapott a lecsóba, felvetette az egyik legszembetűnőbb hiányosság- csoportot. Az alábbi bejegyzés kommentjeiben szeretnénk összegyüjteni a vetítések körüli technikai problémákat és a lehetséges megoldásokat. A filmesek szidják a mozigépészeket a gépészek a filmeseket, pedig a problémák gyökere mélyebben lehet. Megpróbálom az érintett mozigépészeket is bevonni a társalgásba. Kiváncsian várjuk, Ti hogy jártatok a filmetekkel. Örülnénk filmkópiás, és digitális példáknak is.

6 komment

Címkék: szakember vetítés kópia nézők vetítős képarány mozigépész dropout

A bejegyzés trackback címe:

https://szemleszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr411749816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S:Gergo 2010.02.11. 17:21:44

Tökösveréb írta: 2010.02.11. 16:24:06:

Nevetséges, hogy a hiperfejlett mozi nem képes arra, hogy az ideális képarányban játssza le a filmeket. Nem egy alkotásnál hiányzott a közeliknél a színészek feje teteje.
A hangosítás is megér egy misét. A nyitófilmnél az elején teljesen elment a hang. Utána pedig folyamatosan váltakozott a hangerősség.
Ahhoz képest, hogy hivatalosan a film kezdete után nem engednek be senkit a terembe, még 15 perces késéssel is jöttek vidáman beszélgető emberek.
A nyakba akasztós belépőkkel ellátott szakmabeliek(így bármire bemehettek ingyen, igaz foglalt hely nélkül) az elsők között telepedtek le a termekben, így gyakran a fizetett belépővel rendelkező nézők helyére csüccsentek, amit nem mindig voltak hajlandóak elhagyni.

tamaslehoczky 2010.02.15. 11:30:11

a tavalyi szemlén versenyben volt egy kisjátékfilmünk, aminek a sorsát szerettük volna végigkövetni, így mind a 4 MOM Park-os vetítésre megvettük a jegyeket, mint alkotók. a filmet ketten készítettük, mindössze 1'50" hosszú és költségvetése igen alacsony, tulajdonképpen 1db miniDV kazetta ára (kb. bruttó 700Ft). a szemlén való szerepléshez kellett készítenünk egy Beta Sp kópiát, aminek csak az átírási költségét vállaltuk be, mivel találtunk itthon néhány régi reciklálható Beta musztert...
A négy vetítés egyikén azért sikerült meglepnie a gépháznak a szemleközönséget: nem álltak vissza a kazetta elejére. Mivel a szemleközönség nagyon tisztelettudó és megértő ideahaza, a kazettán eredetileg szereplő muszterünket illedelmesen megtapsolta - az persze senkit nem zavavart, hogy se eleje- se végestáblista, az anyag többsége képkeresgetés, sok defocus-szal, illetve semmi info nem volt h miez egyáltalán -, mintha szerves része lett volna a kisjátékfilmes blokknak. mikor felmentem a gépházba értetlenkedve fogadtak. nem értették, hogy mi a bajom, hiszen van kép meg hang is. végül azt a megjegyzést írták rá a kazettára, hogy "vigyázz az elejére, mert fura.".
tehát ezt kaptuk a 4000Ft-ért (ennyibe került a négy vetítés végigülése kettőnknek).
persze több idióta "kolléga" is beszólt nekünk h nem lehet beadni ilyen kópiát, miközben a "gépházak vezetője" többször is elnézést kért a gépészek nevében is, mert mindent a legnagyobb rendben talált a vetített kópiánkkal.

S:Gergo 2010.02.16. 10:35:07

Szerinted, mitől van az hogy a szemlén szinte nincs vetítés képi és hang probléma nélkül míg más fesztiválokon csak nagyritkán fordul elő ilyesmi? Hogy csinálják máshol? El kéne lesni.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2010.02.16. 16:14:35

@tamaslehoczky: de legalább tanulságos volt, komolyan mondom, a magyar szemleközönségnél nincs hálásabb.
azt is abszurdnak tartom, hogy a szemle hivatalos értesítésében kért minket, hogy mindegyik előadáson legyen ott valaki, esetlegesen felmerülő problémák miatt. kb előre tudják, hogy úgyis lesznek technikai problémák.

laszlosara 2010.02.16. 20:01:49

Talán ez is inkább a koncepció hiányát mutatja, és kevésbé technikai jellegű, de fontos lenne elérni, hogy legalább a szemlés vetítéseken a film kezdete előtt oltsák le a lámpákat a teremben, és a végén!! (vagyis végefőcím után!!!) kapcsolják újra fel. Ez az összes vetítésen hibádzott amin részt vettem, de azt csak a saját filmünknél tapasztaltam (lehet, mert az tűnt csak fel), hogy a végefőcím alatt a hangot a gépész lehúzta...szerintem ez nagy baj.
De hogy írjak az ötlet gyűjteményhez is: nagyon jónak tartom más fesztiválokon a filmek utáni kérdés feleletet, ahol bárki kérdezhet az alkotóktól, főleg ha jó a moderátor aki ezt vezeti. Szinte alig láttam ilyet a szemlén, de fontos lenne bevezetni ezt a szokást.

Gőzsy Kati 2010.02.18. 14:47:54

Volt olyan producer, aki arról panaszkodott, hogy a kópiával a mom park gépészei alig tudtak mit kezdeni, láthatóan nem voltak gyakorlottak a kópiához nyúlás műfajában. azt mondta, szte sunyiban csak hd-ról vetíthetnek ebben a moziban.
süti beállítások módosítása